top of page

Design av FLYTAG for Flytoget

FLYTAG, som nylig ble presentert av Flytoget AS, skriver ut baggasje-tagen din om bord på Flytoget. NewTracks har designet og produsert maskinen på oppdrag av BB Computerteknikk AS.


FLYTAG lar deg skrive bagasjelappen ombord på Flytoget

Gå på flytoget med billetten på mobilen

Flytoget gir passasjerene mulighet til å klargjøre baggasjen før de ankommer Gardermoen. Med flybilletten på telefonen skriver man bagasjelappen ut på noen sekunder, og på flyplassen går man direkte til bag-drop. Man slipper kø for å klargjøre baggasjen og tiden på flyplassen kan brukes til hyggeligere ting.

Design av FLYTAG med fokus på sikkerhet

Utviklingsprosjektet hadde flere utfordringer, bla krav til vibrasjoner, begrenset plass og krav til lav vekt. Bytte av tag-ruller skulle gjøres enkelt, og det var ekstra krav til sikkerhet fordi tog i fart kan gi brå bevegelser og dermed økt klemfare.

Vi designet derfor en sikring, som i prosjektet ble kalt "panser-lås" fordi den fungerer som låsen for panseret på en bil; Etter å ha låst opp panseret, må man holde inne en hendel for å åpne det. "Panser-låsen" på FLYTAG fungerer i begge retninger, både å hindre at skuffen kommer brått ut, og hindrer at fingre kan komme i klem ved lukking.


Produktdesign med estetisk og funksjonelt fokus

I designprosessen var det stort fokus på estetisk utforming, og vi utarbeidet flere illustrasjoner der 3D modell av produktet ble manipulert inn i foto fra togene. Slike bilder er viktige for å kunne treffe beslutninger på et tidlig tidspunkt, før noe fysisk produkt er laget.

Datagenererte bilder av FLYTAG ombord i Flytoget

Valg av materialer

Kabinettet er utført delvis i stål og delvis i aluminium. Frontpanelet i 6 mm aluminium har avrundede kanter gir et vennlig design. Overflaten har fin sandblåst struktur med grå eloksering, tilsvarene Apple "Stellar grå". Eloksering er svært slitesterk og lett å rengjøre.

For øvrig er kabinettet er lakkert i henhold til Flytogets designmanual.


Produktdesign skaper enhetlig produktfamilie

BB Computerteknikk benytter det samme type aluminium frontpanel på alle produkter i sin produktlinje (også designet av NewTracks), og skaper dermed produkt-gjenkjennelse. Deres selvbetjente bag-drop («Bagomat») er bla. installert i Frankfurt, Budapest og Larnaka.

Selv om FLYTAG er tilpasset Flytogets designmanual, følger designet likevel en linje fra øvrige BBC-produkter og blir en del av deres produktfamilie.


Produktvariasjoner med Lexan frontfolie

Lexan-folien som dekker fronten på produktet gir stor frihet for grafisk design, og gjør det enkelt å kundetilpasse produktet. Aluminiumspanelet har en forsenking som frontfolien passer ned i og gjør folien til en integrert del av produktet. Dette gjør også at folien er vanskelig å ta av uten bruk av verktøy.


Tilpassing for ulike tog-modeller

De nye flytog modellene som nylig kom i drift, har hyller som er vinklet litt innover, i motsetning til de eldre togene som har horisontale hyller med en liten kant. FLYTAG er designet identisk for ulike type hyller, og tilpassingen skjer med braketter designet spesielt for hver togtype.

Brakettene er designet uten behov for å modifisere eller ta hull i eksisterende hyller.

På de nye flytogene fyller dessuten brakettene rillene i hyllene, for å unngå at noe kan ramle ned mellom hyllene.

Designet for rask service og vedlikehold

For enkel service og rask bytte av tag-rull er apparatet konstruert med en uttrekkbar skuff der alle komponenter er montert. Denne låses med samme type nøkkel som øvrige tekniske installasjoner i toget slik at togpersonalet kan bruke samme nøkkel.

For rask service byttes hele skuffen etter "reke-prinsippet"; Hele produktmodulen trekkes ut av skallet og erstattes med en ny modul i løpet av sekunder. Dermed unngår man servicearbeid ombord på toget og kan isteden utføre service i et egnet verksted.


NewTracks gründer Julius Espedal ved Flytoget ved testing av FLYTAG prototype

Metall-mot-metall og «empty coke can»

Installasjon i et tog med kontinuerlig vibrasjon kan skape mange ulyder i metallkabinetter, spesielt med tynnvegget stål. Med kreative løsninger simulerte vi et vibrerende togmiljø, for å fremkalle alle lyder som kunne oppstå i toget. Flere design-tiltak ble gjort for å unngå metall-mot-metall og "empty coke can"-lyd. Blant annet ble innsiden av kabinettene delvis dekket med 3 mm gummiplater som dempet vibrasjon effektivt.


Design og produksjon på rekordtid

Med 3D modeller av alle komponenter var det mulig å fullføre designarbeidet raskt og med liten usikkerhet. I løpet av få uker kunne vi levere den første prototype for å teste montasje, styrke og installasjon, og hele prosjektet ble levert på svært kort tid. Usikkerhet rundt leveranser av elektronikk gjorde dessuten at vi tilpasset produktet til flere alternativer for PC/skjerm, kun ved å bytte én brakett.

Alle mekaniske komponenter som lås og uttrekkskinner ble sourcet av NewTracks, som levere komplett mekanikk til produktet. Spesialemballasje med kundens logo ble designet og produsert for produktet.


Se video som viser produktet og designprosessen:


NewTracks har kontorer i Oslo og Shenzhen og arbeider med produktutvikling og kvalitets-produksjon i Kina.

Comments


bottom of page